Az aszimmetrikus inverter előnyei magukért beszélnek.

Szponzorált tartalom

aszimmetrikus inverter
aszimmetrikus inverter

A megújuló energiaforrások közül a napelem kimagasló figyelmet kap az utóbbi időben. Ennek okát nem is nagyon kell magyarázni, azonban a rendszer működése és elemei kapcsán számos kérdés vetődhet fel. Ezek közül most az foglalkoztatja a felhasználókat leginkább, mi a megoldás arra, hogy a bruttó elszámolás hátrányait kiküszöböljük, hogyan kerülhetjük el, hogy a napelemek megléte mellett mégis a szolgáltatótól kelljen áramot vásárolni?

A megoldás az aszimmetrikus inverter, amit a speciális típusú inverterek közé sorolhatunk, amely képes különböző DC (egyenáram) feszültségeket és áramokat kezelni az egyes bemeneti csatornákon, majd ezeket hatékonyan konvertálja AC (váltóáram) teljesítménnyé. Ezek az inverterek különösen hasznosak olyan napelem rendszerekben, ahol a napelem panelek különböző irányokba vannak tájolva vagy eltérő mennyiségű napfényt kapnak, például részleges árnyékoltság esetén.

A fázisokról nem egyenletesen történik az áramelosztás, hiszen valahol kevesebb, máshol több az energiaszükséglet. A szimmetrikus inverternél jellemzően szükség lehet arra, hogy a szolgáltatótól vételezzünk áramot, ami többe kerül, mint amennyit a hálózatra visszatáplált áramért kapunk. Ezt ellensúlyozza az aszimmetrikus inverter, ami a legjobb választás abban az esetben, ha azt szeretnénk, hogy egyensúlyban legyen a fogyasztás és termelés.

Az aszimmetrikus inverter előnyei a hagyományos szimmetrikus inverterekkel szemben különösen akkor érvényesülnek, ha a napelemes rendszer több tájolású tetőfelületen vagy különböző árnyékolási feltételek mellett van elhelyezve. Lehetővé teszik a különböző teljesítményű és tájolású napelemes panelek együttes kezelését hatékonyabban és rugalmasabban.

Ez különösen fontos abban az esetben, ha a napelem panelek több különböző tetőfelületre vannak telepítve, melyek különböző irányokba néznek. Egy szimmetrikus inverter esetében az eltérő tájolású panelek miatt keletkező különböző áramerősségek csökkenthetik a rendszer hatékonyságát.

Ha a panelek árnyékolás alá kerülnek (például fa, kémény vagy más építmény miatt), az aszimmetrikus inverterek jobban tudják kezelni az egyes panelek közötti különbségeket, így minimalizálva a teljesítményveszteséget. Külön-külön optimalizálják az egyes panelek teljesítményét, így jobban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez.

Maximális teljesítmény követés (MPPT): Az aszimmetrikus inverterek általában több MPPT (Maximum Power Point Tracking) pontot kínálnak, amelyek lehetővé teszik az egyes panelek vagy azok csoportjainak különálló optimalizálását. Ez jelentősen javítja a rendszer teljesítményét, különösen változó körülmények között.

Összefoglalva, az aszimmetrikus inverterek nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot kínálnak, különösen akkor, ha a napelemes rendszer többféle tájolású és különböző árnyékolási viszonyok mellett van telepítve. Ezáltal maximalizálják a rendszer teljesítményét és lehetővé teszik a különböző körülményekhez való alkalmazkodást.