A szomszédom komoly elhatározást tett.

Szponzorált tartalom

napelemes rendszerek telepítése
napelemes rendszerek telepítése

A szomszédommal, Petivel, állandóan versenyzünk, de ezt inkább egyfajta baráti rivalizálásnak kell elképzelni.

Például ha az egyikünk áthívja a másikat egy grill partira, akkor a másik jövő héten visszahívja és megpróbál még finomabb húsokat sütni.

Múlt nyáron ültettem egy nagyon szép bokrot a kertünkbe, erre a szomszédom idén nyáron ültetett egy nagyobbat és egy szebbet.

Ettől függetlenül kedveljük egymást és szerintem titkon magunkon is nevetünk e miatt a viselkedésünk miatt.

Feltűnt, hogy az én kerítésemre már ráférne egy festés, mert erősen megkopott a színe. Eddig csak simán fehér volt, szóval úgy döntöttem, hogy egy kicsit feldobom, és vörös alapúra festem, itt-ott fekete díszítéssel. Szinte biztos voltam benne, hogy pár hét múlva a szomszédom is hozzá lát majd a kerítésének az átfestésére. Az idő csak telt, de erre nem került sor. Kicsit furcsálltam, mert ez igazán nem volt jellemző rá. Utólag azonban kiderült, hogy egy másik projekten dolgozik éppen, ami bizony alaposan meglepett engemet.

Az egyik nap láttam, hogy kimentek a szomszédhoz egy felmérést végezni, ami azt a cél szolgálta, hogy kiderüljön, alkalmas-e a háza arra, hogy napelemes rendszerek telepítését hajtsák végre. Meglehetősen profi csapatnak tűntek, akik gyorsan, de közben még is teljes alapossággal dolgoztak.

Miután végeztek, átmentem a szomszédhoz, hogy megkérdezzem ennek az egész folyamatnak a menetéről, mert a napelemes megoldásokról sok jót hallottam már. Ez a rendszer nem csak környezetbarát, de bizony az egyik legolcsóbb módja is egy háztartásnak az energiaellátására.

Peti elmesélte, hogy az egész úgy indult, hogy rátalált a napelempalyazatok.hu weboldalára, ahol nem csak a felmérésben és a napelemes rendszerek telepítésében segítenek az embereknek, de még egy pénzügyi támogatást is biztosíthatnak az arra alkalmas természetes személyek vagy vállalkozások számára.

Engemet magánszemélyként érdekelt ez a lehetőség, így inkább ennek jártam utána. Tudtam, hogy a napelemek beépítése és beüzemelése nem egy olcsó dolog, azonban az évek folyamán ez teljesen megtérül.

Tartottam tőle, hogy önerőből ezt nem tudnám megvalósítani pénzügyi szempontból. Itt jött képbe azonban a felvehető támogatás, ami 500 ezertől egészen 5 millió forintig terjedhet.

Léteznek más típusú támogatások is ezen kívül, azonban azokra más szabályok vonatkoznak. Például létezik külön pályázat a tanyák részére is.

Persze ezeknek a pályázatoknak az elnyeréséhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Az egyik legfontosabb, hogy az ingatlanunknak eleve alkalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a napelemes rendszerek telepítése végrehajtható legyen rajta. Ezért van szükség felmérésre, amit a napelempalyazatok.hu kivitelező partnere fog elvégezni.

A kivitelező elsősorban a háztetőt vizsgálja meg, ahol a következő tényezők kerülnek előtérbe: a háttető szerkezetének az erőssége, a háztető dőlésszöge és a tető tájolása. Továbbá fontos az, hogy bármi árnyékot vet-e a háztetőre, illetve az sem mellékes, hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok.

A felmérés során fog az is kiderülni, hogy mekkora teljesítményű napelemekre van szükség ahhoz, hogy a villanyszámlákat teljesen lenullázhassuk, hiszen pénzügyileg ez a cél.

A weboldalukon olvashattam az inverterről is, ami egy nélkülözhetetlen része ennek az energiatermelő rendszernek. A napelemek ugyanis egyenáramot termelnek ki, azonban az elektromos háztartási készülékeinknek váltakozó áramra van szüksége. Ez inverter felel azért, hogy az egyenáramból váltakozó áram váljon.

Az inverter kiválasztása az egyik legfontosabb kérdés. Érdemes lehet nagyobb teljesítményűt venni, hogy ha a jövőben bővíteni szeretnék az elektromos fogyasztású eszközeinket, mert így majd nem kell újat vásárolnunk.