Kutya és motorolaj – nem jó párosítás

Szponzorált tartalom

olaj szűrő
olaj szűrő

A garázsba nem szoktam beengedni a kutyámat, mert ott a mindenféle alkatrészeket, szerszámokat, olajokat, vegyszereket tárolom. Szóval tipikus mindenes helyiség, ahol csak kárt tenne a kutya – magában is és a garázsban felhalmozott dolgokban is. Ezt meg is tanítottam a kutyának, amikor még kicsi volt, úgyhogy, ha éppen szerelek valamit a garázsban, akkor csak lefekszik elé, de meg sem próbál beosonni. Éppen ezért álltam értetlenül az eset előtt, amikor a kutyámat nyakig motorolajosan találtam a garázs kellős közepén.

Szombat délelőtt olajcserére készültem az autóban. Ez nekem rutinműveletnek számít, évtizedes autószerelői tapasztalattal nem viszem ilyesmi miatt szervizbe az autót. Kibontottam a motorolajat, de rájöttem, hogy az újonnan vásárolt olaj szűrő még fent van az előszobában, úgyhogy felmentem érte. A motorolajos kannára csak visszatettem a kupakot, a kutya úgysem megy be a garázsba, de nem is volt a közelben, más pedig nem jár arra, úgyhogy a legnagyobb lelki nyugalommal mentem be a szűrőért. Amikor visszaértem, leesett állal bámultam azt a valamit, ami nyakig olajosan a garázs közepén állt és segélykérőn nézett rám. Idő kellett, mire felismertem a saját kutyámat, akinek a szinte hófehér szőre most helyenként piszkosszürke, de főleg fekete színt öltött. Sóhajtva kérdőre vontam, de csak vonyítani kezdett, én azt meg nem értettem, úgyhogy inkább megfogtam, kiraktam a fűre és elindultam megkeresni a slagot. Miután hosszú percekig vizeztem a kutyát, elkezdett lemosódni róla az olaj, de valamilyen tusfürdő, szappan vagy sampon nélkül ítéletnapig is állhattam volna a slaggal a kezemben.

Mivel otthon nem nagyon szoktam fürdetni a kutyát, nem tartottam a polcon kutyasampont, úgyhogy felszámoltam az olajcserét, elhalasztottam egy későbbi, remélhetőleg nyugalmas időpontra és elvittem a kutyát egy kozmetikushoz, aki kivakarta az olajból. Hazafelé pedig egy autósboltnál megálltam és bevásároltam a méregdrága motorolajból, amit sikeresen magára borított a kutya. Többen mondták már, hogy nem érdemes annyi pénzt elkölteni motorolajra, mint amennyit én el szoktam, de én csak a legjobb minőséget vagyok hajlandó az autómba tölteni. Ez nem nagyzolás vagy sznobság, hiszen nincsen kiírva az autóra, hogy milyen motorolaj van benne; egyszerűen csak óvni akarom a motor, segíteni az elindulásokat és kitolni az autó élettartamát. Én azt az elvet vallom, hogy ha folyamatosan költ az ember a kocsijára és rendben tartja, minőségi dolgokat tesz bele, akkor hosszútávon sokkal többet spórol, mintha csak silány olajat töltene bele. Ha valamilyen baja van az autónak, a javításra sokkal több pénz megy el, mint amennyiből szuper állapotban lehetett volna tartani a kocsit.