Biztosítást kötöttem a kutyusomra.

Szponzorált tartalom

lakásbiztosítás kötés
lakásbiztosítás kötés

Van egy kutyusom, úgy hívják, hogy Füli.

Füli a mindenem, legjobb barátom, társam a mindennapokban, az őrzővédő szolgálatom. Sokat szoktunk sétálni, kirándulni, vannak kutyás barátaink, akikkel gyakran járunk össze. A kutyák sokban hasonlítanak a gyerekekre, felfedeznek, kutatnak, érdeklődnek és sokszor megsérülnek. Sajnos nem tudom elmagyarázni Fülinek, hogy ne lépjen bele pocsolyákba, ne ugorjon túl nagyot, vagy hogy jobban vigyázzon magára, így már sokszor előfordult, hogy egy vehemensebb játék után az állatorvosnál kötöttünk ki.

Akinek kutyája van, az tudja, hogy az állatorvost nem támogatja a TB, ezért minden költséget a gazdinak kell állnia. A legnagyobb bizonytalanság az állatorvosban, hogy mennyi pénzt vigyek magammal, nem lehet tudni, hogy a kezelés és a vizsgálati díjak mekkora összegre fognak hágni.

Egy ilyen költséges állatorvosi vizsgálat után, miután 2 röntgent, egy ultrahangot és 3 felírt gyógyszert kellett fizetnem, panaszkodtam a kutyás barátomnak, hogy ezek a költségek teljesen megkopasztanak. Ő felhívta a figyelmemet arra, hogy nem kell feltétlenül vagyonokat kifizetnem a kutyám kezeléseire, ha kötök rá biztosítást. Nem is hallottam előtte erről, de tényleg létezik! Csak nem kutyabiztosítás a neve, hanem lakásbiztosítás, és a lakás biztosításához lehet csatolni a háziállat biztosítását is. Nekem volt már lakásbiztosításom, ezért felkerestem a biztosítási tanácsadómat a PannonSafe-nél, hogy készítsen nekem kalkulációt egy új lakásbiztosításra, melybe belevonnánk Fülit is, mint háziállat biztosított.

A háziállatnak meg kell felelnie néhány kritériumnak ahhoz, hogy bele lehessen venni a biztosítotti jogkörbe. Először is rendelkeznie kell érvényes oltási könyvvel és érvényes veszettség oltással, melyet évente kell megújítani. Másrész az állatorvosnak nyilatkoznia kell, hogy a kutyának nincsen krónikus betegsége. A biztosított kutya nem lehet idősebb 8 évnél. Az igazolásokat rendszeresen be kell mutatni a biztosító részére, csak így lesz érvényes a kisállat biztosítás.

Amennyiben a kutya balesetet szenved, állatorvosi költségek merülnek fel, hívni kell a biztosító zöld számát, be kell jelenteni a balesete, ők pedig tájékoztatást adnak, hogy milyen papírok szükségesek a káresemény megállapításához. Hasonlóképpen zajlik a kárfelmérés tehát, mint egy lakásban történt káreseménynél, de itt nem egy szakértő, hanem egy állatorvos igazolja a „kárt”.

A kalkulációból kiderült, hogy új lakásbiztosítás kötés szükséges, ha szeretném az ebet is bevenni, a mostani saját biztosítómnál sajnos nem foglalkoznak kisállat biztosítással. Nem lesz ebből szerintem probléma, mert a tanácsadóm ezt is el tudja nekem intézni, annyi a megkötés, hogy meg kell várnom a jelenlegi biztosítási periódusom lejártát, előtte 30 nappal írásban fel lehet mondani a biztosítást, az új biztosítást pedig folytatólagosan lehet megkötni, a kötés napjától él a védelem, amennyiben minden hivatalos papír rendelkezésre áll.

A kisállat biztosítás mellé jár felelősségbiztosítás is, ha a kutya valamilyen kárt okoz, például szétrágja a kerítést vagy szétszedi a szomszéd bejárati ajtaját, azt is állja a biztosító.

Így történt, hogy lakásbiztosítást cseréltem és bele vontam Füli barátomat is, természetesen azóta egyszer sem jártunk az állatorvosnál, nem történtek balesetek. Mindenesetre jobb félni, mint megijedni!